Opublikowano:

Siarka – zastosowanie w kosmetyce

Siarka. Pierwsze wzmianki o tym pierwiastku pochodzą sprzed 2000 r. p.n.e. Siarka kojarzona była od wieków jako pierwiastek piekielny. W starożytności siarka znajdowała zastosowanie w medycynie, dermatologii – głównie do leczenia chorób skórnych, a także do bielenia tkanin.
Była niezastąpiona jako pomoc w pielęgnacji urody greckich i rzymskich piękności. Stąd bywa nazywana „pierwiastkiem piękności” stała się pożądanym składnikiem wielu współczesnych kosmetyków. Wszystko ze względu na jej niespotykane działanie na naskórek oraz istotną rolę w jego regeneracji, a co za tym idzie w procesie hamującym starzenie się skóry.

siarka w kosmetyce