Opublikowano:

Gliceryna roślinna

Gliceryna roślinna

, glicerol (łac. Glycerolum) – organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol).

Gliceryna roślinna jest bezbarwną i silnie higroskopijną substancją o konsystencji gęstego syropu.
Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają hydrolizie do gliceryny i mydeł. Także reakcja transestryfikacji, wykorzystywana do produkcji biodiesla, dostarcza dużych jej ilości jako produktu ubocznego. Gliceryna znajduje się też w niektórych owocach i warzywach.
Jest to jedna z najstarszych substancji wykorzystywanych do nawilżenia skóry. Swoje właściwości zawdzięcza bardzo małej cząsteczce, przez co ma zdolność wnikania w skórę bardzo głęboko – dzięki temu utrzymuje jej właściwe nawilżenie zarówno na powierzchni jak i w warstwie rogowej.
Gliceryna ma doskonałe właściwości łagodzące, idealnie nawilża przesuszony naskórek skłonny do pęknięć i nieprawidłowego rogowacenia, pozostawiając uczycie gładkości i miękkości. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka.
Gliceryna powstrzymuje parowanie wody i znacznie obniża jej temperaturę zamarzania. Natarta nią skóra nabiera miękkości. Surowiec ten przyciągając wilgoć z powietrza, nawilża naskórek czyniąc go elastycznym. Warto zwrócić uwagę na to, że jest to efekt stosunkowo trwały, gdyż po aplikacji związek ten pozostaje w skórze nawet do 24 godzin.
Zastosowanie:
Podobnie jak inne poliole, gliceryna znajduje zastosowanie zarówno jako czynnik nawilżający skórę, jak również przeciwdziałający wysychaniu preparatów, szczególnie emulsji O/W (Oleju
w wodzie) i żeli. Zapobiega ona także krystalizacji składników kosmetyku, nadając mu odpowiednią gładkość. Związek ten chętnie stosowany jest z alkoholem etylowym, gdyż łagodzi jego działanie wysuszające. Wykazuje ponadto działanie bakteriostatyczne.

Zalecane stężenia gliceryny, zapewniające określony efekt kosmetyczny, oscyluje w granicach 5 – 15%.

Glicerynę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Inne zastosowania:
– składnik systemów poliuretanowych
– do wykonywania analiz
– do produkcji pasty BHP
– przemysł spożywczy
– przemysł farmaceutyczny
– jako odczynnik do analizy kąpieli galwanicznych
– produkcja stolarki okiennej (gięcie łuków PCV)
– produkcja sody barwionej
– produkcja płynnych środków myjących do ciała oraz płynu do płukania
– do produkcji kosmetyki- produkcja farb i lakierów
– surowiec do syntezy amidopropylobetain oraz do syntezy estrów kwasów tłuszczowych i gliceryny
– do produktów leczniczych i suplementów diety
– dodatek nawilżający do mydeł w płynie, płynów do kąpieli
– do produkcji wyrobów chemii kosmetycznej, gospodarczej i samochodowej jako dodatek poprawiający jakość i utrzymujący wilgotność- produkcja kosmetyków, środek zmiękczający, natłuszczający, kondycjonujący
– do produkcji płynu do naczyń