Opublikowano:

Octan sodu

Octan sodu

Jest to związek chemiczny, który jest solą kwasu octowego oraz zasady sodowej
o wzorzeCH3COONa. Otrzymywany jest w wyniku fermentacji bakteryjnej cukru, melasy, a nawet alkoholu. Można go również otrzymać poprzez syntezę chemiczną z aldehydu octowego.
Przedłuża okres przydatności środków spożywczych do spożycia poprzez ochronę przed zepsuciem spowodowanym obecnością mikroorganizmów lub chroni przed wzrostem mikroorganizmów patogennych. Pełni funkcję regulatora kwasowości, konserwującą, stabilizacyjną.
Sól sodowa kwasu octowego, naturalnego kwasu obecnego w większości owoców. Produkowany podczas fermentacji bakteryjnej, a zatem jest obecny we wszystkich produktach, w których miała miejsce fermentacja. Przemysłowo wytwarzany poprzez bakteryjną fermentację cukru, melasy lub alkoholu, lub też poprzez syntezę chemiczną z aldehydu octowego.
Kwas octowy i jego sole są wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Wchodzą w reakcje metaboliczne naturalnie zachodzące w ludzkim organizmie i na tej drodze są całkowicie utylizowane.
Octan sodu należy do nielicznej grupy środków konserwujących występujących naturalnie
w pożywieniu. Jako sekwestrant posiada zdolność absorbowania jonów, dzięki czemu zapobiega zmianom smaku, zapachu i barwy żywności. Poza tym octan sodu jest wykorzystywany
w ogrzewaczach do rąk i stóp: związek ten znajduje się w odpowiednim pojemniku; w momencie gdy zostanie pobudzony bodźcem mechanicznym, krystalizuje, wydzielając ciepło.
Zastosowanie:
W przemyśle spożywczym: owoce i warzywa w puszkach lub w opakowaniach szklanych, słodycze, dżemy, galaretki, przekąski, płatki, kasze, zupy w proszku, chleb produkowany z mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli. Żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci. Pakowane wyroby mięsne ze świeżego mięsa mielonego.
W kosmetyce: jako dodatek do szminek i cieni.
W medycynie: Jako składnik syropów witaminowych dla dzieci.
W fizjoterapii: jako ogrzewacz termiczny, składnik kompresów.