Opublikowano:

Pirosiarczyn sodu

Pirosiarczyn sodu

Inne nazwy tego dodatku to disiarczyn sodu oraz disiarczan (IV) sodu.
Jest to biały, krystaliczny proszek o charakterystycznym cierpkim zapachu. Jego wzór to Na2S2O. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Otrzymuje się go w wyniku działania SO2 na węglan sodu w środowisku wodnym.

Zastosowanie:
Produkcja innych substancji, w przemyśle fotograficznym, produkcja wyrobów włókienniczych, skór i futer, produkcja tworzyw sztucznych i gumy; produkcja miazgi papierowej
i wyrobów papierowych, produkcja mebli, produkcja żywności, chemiczne oczyszczalnie wody, produkcja włókien, dodatek do cementu, środki chemiczne dla rolnictwa, nawozy.

W przemyśle spożywczym:
Jako konserwant: winogrona stołowe, świeże owoce liczi, borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), pieczywo, galaretki, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), suche herbatniki, wyroby ciastkarskie i cukiernicze, koncentrat pomidorowy, ziemniaki obrane, pulpa cebuli, czosnku i szalotek, pulpa chrzanu, warzywa mrożone białe – w tym grzyby i białe nasiona roślin strączkowych, ziemniaki mrożone i głęboko mrożone, warzywa białe suszone
– w tym nasiona roślin strączkowych, suszone grzyby, suszone orzechy kokosowe (np. wiórki kokosowe), suszony imbir, suszone pomidory, suszone owoce i orzechy w łupinach, białe warzywa konserwowe w puszkach i słoikach, cytryny w plastrach w opakowaniach szklanych, czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych, mostarda di frutta, całe ziarna sago i kasza jęczmienna perłowa, ocet, burgery, dżemy, galaretki, marmolady, owoce kandyzowane, świeże, gotowane, mrożone i głęboko mrożone głowonogi
i skorupiaki, cynamon, musztarda, żelatyna, zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrobu wina, orzechy marynowane.

Pirosiarczyn sodu znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle winiarskim i piwowarstwie. Służy do konserwowania wina, napojów fermentowanych, owocowych, soków surowych i miodów pitnych.

Doskonale sprawdza się jako środek do odkażania sprzętu winiarskiego. Działa hamująco na rozwój pleśni i bakterii, słabiej na drożdże.

Do odkażania należy przygotować roztwór wodny o stężeniu 2-3% w następujący sposób:

20-30 g. pirosiarczynu rozpuszczamy w litrze wody bezpośrednio przed odkażaniem, ponieważ
w postaci roztworu wodnego jest to środek nietrwały a opary pełnią rolę „dezynfektora”.

Roztworem tym można płukać: wężyki , rurki , korki butelki i balony, przed napełnieniem, areometry, beczki wszystko co ma kontakt z winem.
W przemyśle kosmetycznym: składnik produktów do pielęgnacji włosów, preparatów do kąpieli oraz dezodorantów.
Przemysł tekstylny i papierniczy: stosowany jako środek wybielający.

Środki ostrożności:

Pirosiarczyn sodu może byś przyczyną ataków astmy oraz wywołać katar sienny, chroniczną pokrzywkę oraz atopowe zapalenie skóry. A także bóle głowy, podrażnienie układu pokarmowego i mdłości.
Dzienna dawka nie powinna przekraczać 0,7 mg na kilogram masy ciała.
Jest rozkładany w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem.
Może obniżać zawartość witamin w produktach spożywczych poprzez ich utlenianie (zwłaszcza witaminy B2 oraz barwników betacyjaninowych). Z kolei przeciwdziała utlenianiu kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.