Najlepsze domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika

Najlepsze domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika

Nie oszukujmy się, większość z nas traktuje piekarnik po macoszemu. Nie czyścimy go po każdym użyciu, a gdy zdecydujemy się na ten krok okazuje się, że usunięcie „zapieczonego” brudu wydaje się niemożliwe.

Lubimy piec. ciasta, zapiekanki, pizze czy mięsa. Często po przygotowaniu potrawy w piekarniku pozostaje reszta rozpuszczonego sera, tłuszczu, który wypłynął z brytfanny, czy ciasta, które wyrosło aż za bardzo i wyszło poza blachę. Niestety najczęściej po zakończeniu pieczenia nie czyścimy od razu piekarnika, czekamy aż przestanie być nagrzany i po prostu zapominamy usunąć zabrudzenie. Niestety z każdym kolejnym pieczeniem wszystko co zostało w piekarniku zaczyna się spalać tworząc trudne do usunięcia zabrudzenia. Nie da się usunąć tego żadnymi środkami, kupujemy więc mocna chemię i szorujemy, szorujemy, szorujemy…

Na szczęście, aby pozbyć się uporczywych zabrudzeń nie musimy uciekać się do chemikaliów ani agresywnych środków do czyszczenia piekarników. Zdecydowanie lepiej zadziałają domowe środku, w dodatku będą bezpieczniejsze w użyciu.

1. Sól: Spaleniznę można łatwo usunąć solą. Wytrzyj piekarnik wilgotną szmatką i posyp zabrudzone miejsca solą. Piekarnik nagrzej do 50 stopni i poczekać aż sól stanie się brązowa. Następnie pozwól piekarnikowi ostygnąć i wytrzyj sól (wraz z brudem) wilgotną szmatką.

2. Sok z cytryny: Najczęściej używamy go do odkamieniania czajnika czy ekspresu do kawy. Świetnie sprawdzi się również do czyszczenia piekarnika. Jest to świetny zamiennik octu, który niestety nie pachnie zbyt dobrze. Wymieszany sok z cytryny z wodą wlej do naczynia żaroodpornego i umieścimy w piekarniku. Rozgrzej go do 120 stopni i gdy osiągnie pożądaną temperaturę wyłącz grzanie i pozostaw do ostygnięcia. Powstająca para wodna sama rozpuści plamy tłuszczu. Następnie przetrzyj piekarnik zwilżoną szmatką i ciesz się czystym piekarnikiem.

3. Pianka do golenia: Domyślam się, że ten sposób wydaje Ci się dziwny, ale uwierz mi czyszczenie piekarnika pianką do golenia jest naprawdę efektywne. Wystarczy spryskać zabrudzone miejsca na spodzie oraz ścianach piekarnika pianką lub kremem do golenia i pozostawić od 30 minut do godziny, a następnie dokładnie umyć piekarnik.

4. Soda oczyszczona: Kto potrzebuje chemicznych środków do sprzątania, gdy pod ręką jest soda oczyszczona? Jest to domowy środek do czyszczenia dosłownie wszystko – dodatkowo prawdziwe cudowne lekarstwo na przypalone w piekarniku miejsca. Wystarczy wykonać pastę z sody oczyszczonej. Wymieszaj sodę i wodę tak by powstała gęsta papka. Następnie babies za pomocą wilgotnej ściereczki i czyść przypalone miejsca. Piekarnik można również czyścić sodą bez szorowania. W tym celu hojnie rozprowadź sodę na brudnych drzwiach piekarnika ściankach ( sodę wymieszaj z wodą by była wygodna do rozprowadzenia). Pozostaw na dłuższy czas, a następnie zwilż szmatkę i wytrzyj wszystko.

6 dodatkowych wskazówek dotyczące łatwego zachowania piekarnika w czystości.

1. Unikanie zabrudzeń: Stosowanie papieru do pieczenia zapobiega powstawaniu tłustych i przypalonych pozostałości na blasze do pieczenia. W przypadku pieczeni lub zapiekanek pamiętaj by brytfanna czy blacha była wystarczająco duża, tak aby nic się nie wylewało po podgrzaniu. Najlepiej jest używać takich naczyń, które mają wysokie krawędzie.

2. Natychmiast usuwaj zabrudzenia: wytrzyj wszelkie zanieczyszczenia natychmiast po upieczeniu. Nie czekaj aż piekarnik ostygnie bo później o tym zapomnisz. Pamiętaj jednak by uważać ! Rób to ostrożnie gdy piekarnik jest rozgrzany, tak aby nie zrobić sobie krzywdy.

3. Namaczanie: Jeśli masz piekarnik ze zintegrowanym systemem parowym, możesz najpierw rozmoczyć uporczywe zabrudzenia dodając parę. Dzięki temu wszelkie zabrudzenia będą łatwiejsze do usunięcia z powierzchni.

4. Czyszczenie poszczególnych elementów : Elementy piekarnika takie jak kratki czy blachy można wyjąć z piekarnika i czyścić je oddzielnie. Jeśli masz wystarczająco duża zmywarkę nie bój się ich tam włożyć. Zmywarka świetnie sobie poradzi z zabrudzeniami z tłuszczu. Dotyczy to również większości szyb piekarnika. Za pomocą dźwigni mocujących można zazwyczaj szybki wyjąć bez specjalnych narzędzi i dokładnie je wyczyścić.

5. Czyszczenie gumowych uszczelek: Również gumowe uszczelki należy regularnie czyścić. Użyj do tego ciepłej wody z mydłem. Dzięki temu zabiegowi drzwi piekarnika będą zamykać się naprawdę szczelnie, a to pozwoli uniknąć strat ciepła i energii.

6. Używaj piekarnika pokrytego emalii lub ceramiką: jeśli jeszcze stoisz przed wyborem nowego piekarnika wybierz ten z emaliowaną powierzchnią lub powierzchnią ceramiczną. Są one szczególnie gładkie, dzięki czemu prawie nic się do nich nie przykleja, a zabrudzenia są dziecinnie łatwe do usunięcia.

Dodaj komentarz