gliceryna1l450px
glikol propylenowychemiaglicerynaGliceryna roślinna 1 litrgliceryna5kg450pxgliceryna1l450px

Gliceryna roślinna 99,5 % farmaceutyczna

8.00 zł160.00 zł

Gliceryna roślinna dobra na liquid-y

Wyczyść zaznaczenie

Opis produktu

Nazwa substancji: Gliceryna roślinna czysta bez domieszek

Synonimy: glicerol, propanotriol

Gatunek: Czysty, czystość minimum 99,5% spożywczy (nie paszowy)

Wzór chemiczny: C3H8O3

Masa molowa: 92,1

Numer CAS: 56-81-5

Numer WE: 200-289-5

Zastosowanie: przemysł chemiczny, kosmetyczny, farmaceutyczny

Właściwości:

Forma: ciecz
Kolor: bezbarwna
Zapach: bez zapachu
pH: około 5 (100 g/l H2O, 20°C)
Temperatura topnienia: 18°C
Temperatura wrzenia: 290°C,
rozkład >290°C
Temperatura samozapłonu: około 429°C
Temperatura zapłonu: 177°C
Granice wybuchowości: brak danych
Ciśnienie pary: 0,01 mbar (200°C)
Gęstość: 1,26 g/ml (200°C)
Ciężar nasypowy: nie dotyczy
Rozpuszczalność:
w wodzie: rozpuszczalna
w rozpuszczalnikach organicznych: brak danych

Gliceryna roślinna, glicerol (łac. Glycerolum) – organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol).

Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają hydrolizie do gliceryny i mydeł. Także reakcja transestryfikacji, wykorzystywana do produkcji biodiesla, dostarcza dużych jej ilości jako produktu ubocznego. Gliceryna znajduje się też w niektórych owocach i warzywach.

Glicerol odgrywa ważną rolę w fizjologii zwierząt np. u owadów ze względu na obniżanie punktu zamarzania i przechłodzenia ich płynów ustrojowych. Pozwala więc zwiększyć tolerancję na zamarzanie, czyli odporność na powstawanie lodu w organizmie i przebywanie w zimnym klimacie. Dzięki niemu galasówka wierzbowa może przetrwać w temperaturze -60 °C na Alasce. Chroni też plemniki ssaków przed zamrożeniem, dlatego stosuje się go w przechowywaniu ludzkiej lub byczej spermy

Gliceryna (glicerol) jest organicznym alkoholem trójwodorotlenowym, pozyskiwanym na potrzeby przemysłu kosmetycznego poprzez hydrolizę olejów roślinnych z zasadami. Jest jednym z najstarszych, najbezpieczniejszych i najlepiej przebadanych humektanów. Utrudnia parowanie wody, uelastycznia skórę, nadaje jej miękkość. Co ważne efekt ten utrzymuje się aż do 24 godzin po aplikacji – tak długo bowiem glicerol zostaje w skórze. Dodatkowo posiada działanie bakteriostatyczne, zapobiega rekrystalizacji składników aktywnych (np. kwasu salicylowego), nadaje gładką konsystencję i opóźnia wysychanie emulsji i żeli. Stosowana w roztworach alkoholowych łagodzi ich wysuszające działanie.

 

Dodatkowe informacje

Waga

250g, 500g, 1kg, 5kg, 28kg, 1.20 kg

Recenzje

  1. admin

    :

    Czysta gliceryna, sprawdzona do liquidów, polecam.

  2. Michał

    :

    Aktualnie najlepsza gliceryna jakiej używałem i wciąż używam to tworzenia własnych liquidów. Czysta, bezzapachowa, gęsta. Dzięki ;)

  3. Adam

    :

    Również polecam doskonale nadaje się do sporządzania własnych liquidów do e-papierosów, polecam przy okazji zerknąć na produkt „Cytrynian magnezu” :)

Dodaj opinię

Recenzje

  1. admin

    :

    Czysta gliceryna, sprawdzona do liquidów, polecam.

  2. Michał

    :

    Aktualnie najlepsza gliceryna jakiej używałem i wciąż używam to tworzenia własnych liquidów. Czysta, bezzapachowa, gęsta. Dzięki ;)

  3. Adam

    :

    Również polecam doskonale nadaje się do sporządzania własnych liquidów do e-papierosów, polecam przy okazji zerknąć na produkt „Cytrynian magnezu” :)

Dodaj opinię

s2Member®

Z powodu urlopu wysyłka zamówień złożonych od 26 listopada 2014 do 3 grudnia 2014 będzie realizowana od 4 grudnia 2014. Przewidywany termin dostawy dla wszystkich zamówień to 5 grudnia 2014. Przepraszamy za utrudnienia.

payu.pl