Kala namak, czyli czarna sól, staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem w naszym menu. W jaki sposób wpływa ona na nasze zdrowie? Czy warto po nią sięgać?
Czarna sól to nic innego, jak odmiana soli kamiennej, z której powszechnie korzystają mieszkańcy Azji Południowej. Głównym jej składnikiem jest chlorek sodu, któremu – w mniejszych ilościach – towarzyszą siarczanu sodu oraz siarkowodór. Kala namak może się pochwalić dość specyficznym kolorem oraz zapachem, a ponieważ w smaku często przypomina jajko, bywa chętnie wykorzystywana w kuchni wegańskiej. Zazwyczaj jej obecność uwzględniają przepisy na takie potrawy, jak tofucznica czy majonezy wegańskie. Czarna sól, choć bywa przez niektórych uznawana za doskonałą alternatywę dla tradycyjnej soli, nie stanowi wartościowego dodatku do zdrowej diety. Podobnie jak w przypadku tej soli, z której korzystamy każdego dnia, tak i tu niezbędne jest zachowanie umiaru w związku z jej spożywaniem. Dlaczego? Bo nadmierna ilość takiej soli w menu może stać się przyczyną problemów z nadciśnieniem.