Czarnuszka: Niezwykła roślina dla twojej urody

Na rozgrzewkę krótki quiz. Czarnuszka to roślina:

  • a) …o pięknych, niebieskich kwiatach.
  • b) …która ma niewielkie czarne nasiona, będące świetną przyprawą.
  • c) …zwalczająca wiele rodzajów chorobotwórczych drobnoustrojów (bakterii, wirusów, grzybów, pasożytów).
  • d) …z której pozyskuje się olej o świetnych właściwościach pielęgnacyjnych dla skóry trądzikowej i starzejącej się.

Pewnie czujesz, że to podchwytliwe pytanie? Tytuł sugeruje opcję d), ale… Tak, słusznie podejrzewasz – wszystkie odpowiedzi są prawidłowe. 🙂 Ale ponieważ nie jest to blog kulinarny ani medyczny, w tym wpisie poznasz głównie pielęgnacyjne właściwości oleju z czarnuszki, ostatnio coraz chętniej wykorzystywanego w naturalnych kosmetykach.

czarnuszka kwiat
Czarnuszka ma piękne, niebieskie kwiaty i czarne nasionka, z których pozyskuje się olej.

Olej z czarnuszki jako składnik kosmetyków

Królem pielęgnacji jest olej pozyskiwany z małych, czarnych nasionek – to prawdziwa esencja wszystkich dobroczynnych właściwości czarnuszki. Niektóre rodzime olejarnie chwalą się, że do uzyskania 1 litra cennego surowca wykorzystują aż 10 kg nasion! I koniecznie musi to być olej tłoczony na zimno.

Olejek z czarnuszki w skrócie

  • Jaki jest jego największy atut? To silny przeciwutleniacz (i antybiotyk, który pobudza układ odpornościowy)
  • Jakie ma właściwości? Przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe
  • Jakie są główne korzyści pielęgnacyjne ze stosowania go? Olejek z czarnuszki zmniejsza drobne zmarszczki, zwalcza trądzik, odblokowuje pory, rozjaśnia przebarwienia.
  • Do jakiego rodzaju skóry jest dobry? Tak naprawdę do każdego, choć specjaliści polecają go szczególnie skórze trądzikowej i starzejącej się.
  • Jak często go używać? Do dwóch razy dziennie, rano i wieczorem.
  • Z jakimi składnikami można go łączyć? Z naprawdę wieloma – z emolientami, innymi olejami i substancjami nawilżającymi, takimi jak masło shea, wosk pszczeli i kwas hialuronowy. Tak naprawdę olej z czarnuszki można łączyć z większością, jeśli nie ze wszystkimi składnikami.

 

Czy wiesz, że…
Chociaż można powiedzieć, że od pewnego czasu olejek z czarnuszki jest modny, wcale nie jest to jakaś kosmetyczna nowinka. Olej był używany już w starożytnym Egipcie, przez takie piękności jak Kleopatra czy Nefertiti. A faraon Tutanchamon był do niego tak bardzo przywiązany, że postanowił zabrać go ze sobą do grobu!

Składniki aktywne w oleju z czarnuszki

Jakie są najważniejsze składniki aktywne w oleju z czarnuszki? Według ekspertów kluczowe znaczenie ma pięć z nich. Są to:

#1 Wapń

Ten minerał jest niezbędny naskórkowi do wytwarzania sebum, czyli naturalnej warstwy ochronnej skóry. Możesz myśleć o wapniu jako o głównym obrońcy skóry. Jego zadaniem jest nawilżenie, ochrona i odnowa skóry.

#2 Kwas foliowy

Ten składnik jest inaczej zwany witaminą B9 i odgrywa istotną rolę w utrzymaniu naturalnego piękna skóry. Jest świetnym przeciwutleniaczem, który redukuje stres oksydacyjny i skutecznie neutralizuje wolne rodniki obecne w środowisku zewnętrznym. Poza tym wzmacnia naturalną barierę ochronną naskórka. Dlatego dzięki niemu skóra jest nawilżona, a uczucie nadmiernej suchości znika.

#3 Niacyna

Niacyna to jedna z najlepszych dla naszego organizmu form witaminy B, nazywana też witaminą B3. Działa ona korzystnie na skórę, stymulując produkcję kolagenu i elastyny. Pomaga również zmniejszyć zaczerwienienia i podrażnienia, jednocześnie wygładzając drobne zmarszczki. Pomaga także w przypadku trądziku różowatego, egzemy, hiperpigmentacji czy uszkodzeń spowodowanych działaniem promieni słonecznych.

#4 Witamina A

Znana również jako retinol albo beta-karoten to prawdziwy opatrunek dla skóry. 🙂  Ten cenny składnik aktywny przyspiesza gojenie ran i zapobiega wypryskom, a ponadto wspiera układ odpornościowy skóry. Poza tym działa korzystnie na naturalne nawilżenie skóry, dzięki czemu nabiera ona zdrowego, promiennego blasku. Pomaga również w promowaniu i utrzymaniu zdrowej skóry właściwej i naskórka – dwóch górnych warstw skóry.

#5 Witamina D

…czyli witamina ze słońca 🙂 Działa ona korzystnie na metabolizm komórek skóry, wspomagając ich wzrost oraz procesy regeneracyjne. Poza tym reguluje ona działanie naturalnego układu odpornościowego skóry i pomaga zwalczać wolne rodniki, które mogą powodować przedwczesne jej starzenie (czego stanowczo nie chcemy!).

Jak widzisz, czarnuszka to twój ogromny sprzymierzeniec w walce o piękną skórę. Ale czy są jakieś konkretne przypadki, kiedy naprawdę warto rozważyć zakup samego oleju lub kosmetyków zawierających go wysoko w swoim składzie? Tak!

olejek

Kiedy warto włączyć do codziennej pielęgnacji olej z czarnuszki?

Czarnuszka pomoże ci…

#1 …gdy walczysz z trądzikiem

Skóra, która produkuje za dużo sebum, jest bardziej podatna na wypryski, ponieważ jego nadmiar zatyka pory. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z nasion czarnuszki pomagają usunąć ten zły tłuszcz (czyli łój). Dzieje się tak dlatego, że olej z czarnuszki pobudza produkcję zdrowych komórek skóry, które działają w celu rozpuszczenia złogów w zatkanych porach (źródło).

#2 …gdy twoja skóra zaczyna się starzeć

Czyli tak naprawdę już po 25 roku życia (niestety). Olej z czarnuszki minimalizuje oznaki starzenia głównie dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym. Ma on moc zwalczania wolnych rodników, które zmniejszają elastyczność skóry i powodują powstawanie drobnych bruzd i zmarszczek. Ponadto olej ten zatrzymuje wodę w skórze, co również pomaga w utrzymaniu jej w dobrej kondycji.

#3 …gdy twoja skóra jest zaczerwieniona i podrażniona

Olej z nasion czarnuszki ma świetne właściwości przeciwzapalne. Jest to szczególnie pomocne dla osób, które mają problem z podrażnieniami spowodowanymi łuszczycą lub egzemą, ponieważ tym schorzeniom towarzyszy silny stan zapalny. Olej z nasion czarnuszki skutecznie go łagodzi, a poza tym wzmacnia zdrowe funkcje odpornościowe. Jest on również silnym środkiem ściągającym, który może zwalczać infekcje miejscowe.

#4 …gdy na twojej skórze pojawiły się przebarwienia

Witamina A, aminokwasy i kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju z nasion czarnuszki tworzą niezwykłe „kombo”, aby zregenerować komórki skóry. Z biegiem czasu olej z nasion czarnuszki usunie plamy starcze, a nawet niektóre blizny.

Olej z czarnuszki – co jeszcze musisz wiedzieć o jego stosowaniu?

Zanim zaczniesz stosować ten cenny olej, upewnij się, że Twoja twarz jest odpowiednio oczyszczona zanim go sobie zaaplikujesz. Jeśli masz suchą skórę, wmasuj kilka kropli dwa razy dziennie, rano i wieczorem, a potem pozwól mu się spokojnie wchłonąć. Inne produkty, które stosujesz do pielęgnacji skóry albo makijaż, nałóż dopiero po kilku minutach. Z kolei jeśli twoja skóra ma skłonności do przetłuszczania się, spróbuj nakładać olejek raz dziennie i stopniowo zwiększaj ilość – oczywiście w razie potrzeby.

Podobał ci się wpis? Podaj dalej! 🙂

 

Dodaj komentarz