Świat chemii – TechlandLab Blog

Hydrolaty – dawniej odpad, dzisiaj skarb

Hydrolaty – przez stulecia niedoceniane, nieodkryte i lekceważone. Postrzegane jako produkty uboczne destylacji, której głównym [czytaj więcej]

Czarna sól: czy warto po nią sięgać?

Kala namak, czyli czarna sól, staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem w naszym menu. W [czytaj więcej]

Siarka – znaczenie siarki w uprawach rolniczych.

Z danych literaturowych jednoznacznie wynika, iż gleby wielu rejonów świata, w tym także Polski, mają [czytaj więcej]

Skóra dziecka – pielęgnacyjne wyzwanie dla rodziców

Jaka jest skóra dziecka? „Mięciutka, pachnąca, i taka… nie gruba”. 🙂 Tak brzmiała natychmiastowa odpowiedź [czytaj więcej]

Dlaczego warto uzupełnić magnez w organizmie.

Magnez jest czwartym najczęściej występującym minerałem w ludzkim ciele, który pełni w nim wiele ważnych [czytaj więcej]

Siarka – zastosowanie w kosmetyce

Siarka. Pierwsze wzmianki o tym pierwiastku pochodzą sprzed 2000 r. p.n.e. Siarka kojarzona była od [czytaj więcej]

Pirosiarczyn sodu

Pirosiarczyn sodu Inne nazwy tego dodatku to disiarczyn sodu oraz disiarczan (IV) sodu. Jest to [czytaj więcej]

MITY o witaminie C, o których na pewno słyszałeś

Witamina C (czyli kwas L-asrkorbinowy) to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania organizmu, której ludzkie komórki [czytaj więcej]

Kwas hialuronowy w codziennej pielęgnacji

Jakie jest twoje pierwsze skojarzenie, gdy słyszysz „kwas hialuronowy”? Oto, jakie padły odpowiedzi: Zmarszczki (lub [czytaj więcej]

Chemiczne opowieści do poduszki: Jod i jego właściwości

Co cię sprowadza na tę stronę? Pewnie jod – taki pierwiastek chemiczny. Jeśli nie było [czytaj więcej]

Cellulit, czyli nielubiana „pomarańcza”

Lubisz pomarańcze? Jak większość owoców, najlepiej smakują one w sezonie, czyli zimą. Ta pora roku, [czytaj więcej]